facebook twitter linkedin google plus behance instagram youtube vimeo logo-edx
Skip to main content

RegAgri4Europe Greek Course

RegAgri4Europe

About This Course

OSDr7SDShO.png

Σχετικά με αυτό το μάθημα

Το πρόγραμμα RegAgri4Europe είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα 8 εβδομάδων για την αναγεννητική γεωργία, το οποίο διδάσκει σε μαθητευόμενους και αγρότες δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα της αναγεννητικής γεωργίας.

 

Περιεχόμενα μαθήματος

Το πρόγραμμα κατάρτισης αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες/διαλέξεις:

 

1. Ιστορικό, πλαίσιο, γνώσεις για την αναγεννητική γεωργία

2. Λόγοι και αρχές πίσω από την αναγεννητική γεωργία

3. Η αναγεννητική γεωργία στην πράξη I: Παραγωγή λαχανικών, με έμφαση στα συστήματα λαχανόκηπων

4. Η αναγεννητική γεωργία στην πράξη II: Γεωργική παραγωγή

5. Η αναγεννητική γεωργία στην πράξη III: Άλλες πρακτικές για εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα

6. Οφέλη/δυνατότητες της αναγεννητικής γεωργίας για το περιβάλλον, την κοινωνία, την ανθρώπινη υγεία

 

Τι θα μάθετε

Μετά τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο θα αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση για την αναγεννητική γεωργία, ενώ θα έχετε λάβει πρακτικές λύσεις για να μεταμορφώσετε τα γεωργικά τοπία και τις πρακτικές που οδηγούν σε βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας, ισορροπημένα οικοσυστήματα και υγιή προϊόντα.

 

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το μάθημα

Το VOOC RegAgri4Europe δίνει τη δυνατότητα σε μια νέα γενιά αγροτών.

Το μάθημα απευθύνεται σε αγρότες, φοιτητές, μαθητευόμενους και άλλους ενδιαφερόμενους με αγροτικό υπόβαθρο. 

Requirements

Βασικές γνώσεις όρων σχετικών με τη γεωργία

Course Staff

Stefan Schwarzer

Ο κ. Stefan Schwarzer είναι πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Φυσικής Γεωγραφίας και έχει 20ετή προϋπηρεσία στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών. Έχει ξεκινήσει πολλά περιβαλλοντικά έργα σε τοπική, εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα. Συγγραφέας δεκάδων δημοσιεύσεων για το UNEP και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης γύρω από τα παγκόσμια περιβαλλοντικά δεδομένα, τις προκλήσεις και τις λύσεις. Συμμετείχε στην Παγκόσμια Περιβαλλοντική Προοπτική καθώς και στη σειρά ετήσιων εκθέσεων του UNEP. Κατέχει δίπλωμα στον σχεδιασμό της περμακουλτούρας και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του την τελευταία δεκαετία στην προώθηση πληροφοριών γύρω από αναγεννητικές γεωργικές λύσεις. Είναι συγγραφέας του πρώτου γερμανικού βιβλίου για την αναγεννητική γεωργία. Είναι ο εμπνευστής και διοργανωτής του πρώτου γερμανόφωνου ετήσιου συνεδρίου για την αναγεννητική γεωργία που πραγματοποιείται στο Schloss Tempelhof από το 2017 και είναι ο παραγωγός της πρώτης σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων για την αναγεννητική γεωργία. Διαθέτει επιτόπια εμπειρία στην οικολογική φάρμα στην οποία ζει, δουλεύοντας σε στενή σχέση με άλλους επαγγελματίες που φέρνουν το κίνημα στο έδαφος.

Sebastian Heilmann

Ο κ. Sebastian Heilmann είναι διευθυντής του αγροκτήματος Schloss Tempelhof και υπεύθυνος για τις καλλιέργειες λαχανικών, τα σιτηρά, τους βοσκότοπους και τον λαχανόκηπο από το 2014. Αποφοίτησε από ένα 4ετές πρόγραμμα κατάρτισης στη βιοδυναμική γεωργία. Διαδικτυακή συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε: βιολογία εδάφους, κομποστοποίηση, μικροσκοπία και σχεδιασμό αγροκτήματος. Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αναγεννητικών πρακτικών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια. Εκπαιδευτής για τους εκπαιδευόμενους στη γεωργία στο Schloss Tempelhof. Μέλος του ερευνητικού προγράμματος για την αναγεννητική γεωργία στο Ίδρυμα Schloss Tempelhof από το 2015. Πραγματοποιεί τακτικά ομιλίες και ξεναγήσεις με θέμα την κηπουρική της αγοράς, την αναγεννητική καλλιέργεια λαχανικών και την καλλιέργεια με κάλυψη. Έχει αναπτύξει και διοργανώνει εργαστήρια για την κηπουρική της αγοράς, τον σχεδιασμό της γεωργικής εκμετάλλευσης και τις αναγεννητικές πρακτικές. Μέλος της βασικής ομάδας που ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κατάρτισης βιοδυναμικών αγροκτημάτων για τη Νότια Γερμανία. Η κ. Maya Heilmann (μητρική γλώσσα τα αγγλικά) είναι κάτοχος πτυχίου Αγροτικής Ανθρωπολογίας (Goddard College) και απόφοιτος ενός 4ετούς προγράμματος βιοδυναμικής κατάρτισης για την παραγωγή λαχανικών και ενός 2ετούς προγράμματος διαχείρισης αγροκτήματος (Warmonderhof). Διαδικτυακή συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε: βιολογία εδάφους, κομποστοποίηση και σχεδιασμό αγροκτήματος. Διευθυντής του αγροκτήματος Schloss Tempelhof και επικεφαλής του φυτωρίου, των προγραμμάτων αναπαραγωγής λαχανικών, της παραγωγής θερμοκηπίων και του συντονισμού των εργαζομένων από το 2014. Εκπαιδευτής εκπαιδευομένων στην παραγωγή λαχανικών στο Schloss Tempelhof. Μέλος του ερευνητικού προγράμματος για την αναγεννητική γεωργία στο Schloss Tempelhof. Πραγματοποιεί τακτικά ομιλίες και ξεναγήσεις με θέμα την παραγωγή θερμοκηπίων χωρίς άροση, την καλλιέργεια με κάλυψη, τη συγκαλλιέργεια και την κηπουρική της αγοράς. Έχει αναπτύξει και διοργανώνει εργαστήρια για την κηπουρική της αγοράς, το σχεδιασμό της φάρμας και την αναγεννητική παραγωγή λαχανικών.

Maya Heilmann

Η κ. Helene Urbain είναι κάτοχος διπλώματος μικροβιολογίας και έχει εργαστεί στον τομέα της ιατρικής διάγνωσης, της αξιολόγησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης. Μέλος του ερευνητικού προγράμματος για την αναγεννητική γεωργία στο Ίδρυμα Schloss Tempelhof από το 2017. Επιβλέπει τις επιστημονικές εργασίες και είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της συλλογής δεδομένων της ερευνητικής εστίασης στη δομή του εδάφους.

Helene Urbain

Mrs. Helene Urbain holds a diploma in Microbiology and has background working in the field of medical diagnostics, assessment of environmental pollution and sustainable regional development. Member of the research project for regenerative agriculture at Foundation Schloss Tempelhof since 2017. She supervised scientific work and is responsible for the implementation of the data collection of the research focus on soil structure.

Μυρτώ Σιαπαρδάνη

Η κ. Μυρτώ Σιαπαρδάνη είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Γεωργία, Δασολογία και Φυσικό Περιβάλλον με ειδίκευση στη Φυτική Παραγωγή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αφιέρωσε τη διπλωματική της εργασία στη μελισσοκομία και την ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων μελισσοκομίας. Έχει εργαστεί ως ασκούμενη κοντά σε παραγωγό βιολογικού μελιού και επίσης σε βιολογικό αγρόκτημα για 3 μήνες. Από το 2015 εργάζεται στον τομέα των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων. Τα ενδιαφέροντά της είναι μεταξύ της βιωσιμότητας, της βιολογικής γεωργίας και των βιώσιμων διατροφικών συστημάτων.

Καθηγητής Γιώργος Παπαδάκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ)

Ο Γιώργος Παπαδάκης είναι Καθηγητής Τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Γεωργικών Μηχανών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), http://www.afp.aua.gr/?page_id=1053&lang=en. Για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές προσπάθειες του Παπαδάκη επικεντρώνονται στη βιώσιμη γεωργία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την αφαλάτωση νερού σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μεταφορά θερμότητας και μάζας σε αγροτικά κτίρια. Από το 1996 έχει διατελέσει επιστημονικός συντονιστής σε περισσότερα από 34 έργα (εκ των οποίων τα 20 ήταν διεθνή έργα με πολλούς εταίρους που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Έχει επιβλέψει με επιτυχία 5 διδακτορικούς φοιτητές για την ολοκλήρωση της έρευνάς τους και επί του παρόντος επιβλέπει 3 διδακτορικούς φοιτητές. Έχει επίσης επιβλέψει περισσότερους από 20 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς από περισσότερες από 35 χώρες στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Έχει συγγράψει/συνυπογράψει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις με περισσότερες από 9200 αναφορές, δείκτης h=50 (Google scholar, Μάρτιος 2022). Ο Παπαδάκης είναι ιδρυτικός αρχισυντάκτης ενός διεθνούς επιστημονικού περιοδικού και μέλος των συντακτικών επιτροπών επτά διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Γεωργικής Μηχανικής και Μηχανικής Βιοσυστημάτων (2016) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2020).

Ευάγγελος Δημητρίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ)

Ο κ. Ευάγγελος Δημητρίου είναι Γεωργικός Μηχανικός, MSc, υποψήφιος διδάκτωρ στο AUA. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με θέμα "Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας". Έχει πάνω από 9 χρόνια εμπειρίας τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επεξεργασίας νερού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη βιώσιμη γεωργία, την αναγεννητική γεωργία, τα συστήματα διαχείρισης νερού, τα συστήματα αφαλάτωσης νερού και τα συστήματα επεξεργασίας νερού που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εργάζεται ως ερευνητής στο ΟΠΑ και έχει συμμετάσχει σε 7 χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και 5 ελληνικά εθνικά έργα με εμπειρία άνω των 10 ετών. Συμμετείχε επίσης ως βοηθός διαχειριστή έργου στην υλοποίηση δύο έργων ERASMUS plus για την κατάρτιση και εκπαίδευση αγροτών και φοιτητών πανεπιστημίου σε θέματα βιώσιμης γεωργίας. Έχει δημοσιεύσει 25 εργασίες, εκ των οποίων 5 σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 20 σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.

Gudrun Voggenreiter

Η Dr. Gudrun Voggenreiter είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία και έχει 30ετή προϋπηρεσία ως εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε διάφορα ιδρύματα και εταιρείες. Έχει ξεκινήσει πολλά προγράμματα σπουδών σε σχολεία και πανεπιστήμια και τα έχει συνοδεύσει μέχρι την πιστοποίηση. Ήταν υπεύθυνη ως διευθύνουσα σύμβουλος για τα προγράμματα σπουδών και τη διδασκαλία και έρευνα ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου. Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται για προγράμματα ERASMUS+ σε διάφορους ρόλους, ως συντονίστρια και ως εκπαιδευτικός/ερευνήτρια.

Frequently Asked Questions

Ποιο πρόγραμμα περιήγησης ιστού πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Η πλατφόρμα RegAgri4Europe λειτουργεί καλύτερα με τις τρέχουσες εκδόσεις των Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer ή Safari.

  1. Course Number

    1
  2. Classes Start

Enroll